Bulk carrier της NYK με σύστημα πρόωσης με τη βοήθεια της αιολικής...

Bulk carrier της NYK με σύστημα πρόωσης με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας

95
Bulk carrier της NYK με σύστημα πρόωσης με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας

Η ναυτιλιακή εταιρεία NYK Bulkship (Atlantic) N.V. με έδρα την Αμβέρσα, μια εταιρεία του ομίλου NYK, πρόκειται να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής βοηθητικής πρόωσης, το οποίο αξιοποιεί την αιολική ενέργεια, σε ένα από τα φορτηγά της πλοία, που είναι χρονοναυλωμένο στην Cargill International S.A. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο όμιλος NYΚ εξοπλίζει ένα από τα πλοία του στόλου του με ένα τέτοιο σύστημα, με την εν λόγω πρωτοβουλία να αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ομίλου για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου των μηδενικών παραγόμενων καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές του, έως το 2050.

Η NBAtlantic πρόκειται να εξοπλίσει το φορτηγό πλοίο με τη μονάδα παραγωγής βοηθητικής πρόωσης VentoFoil της εταιρείας Econowind B.V., η οποία εδρεύει στην Ολλανδία. Η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος αναμένεται να μειώσει τις παραγόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του πλοίου, ενώ παράλληλα η NBAtlantic θα συλλέγει δεδομένα πρόωσης από τη χρήση του συστήματος, τα οποία θα χρησιμοποιήσει με άλλα δεδομένα καιρού προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε συνεργασία με την Cargill International S.A.

Το VentoFoil αποτελείται από ένα πτερύγιο μήκους δεκαέξι μέτρων, που παίζει τον ρόλο ενός άκαμπτου πανιού, το οποίο, όπως τα φτερά του αεροπλάνου, αξιοποιεί τη διαφορά πίεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές του για την παραγωγή πρόωσης. Το σύστημα διαθέτει μικρότερες διαστάσεις από εκείνες παρόμοιων συστημάτων αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας και μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα στο κατάστρωμα χωρίς να παρεμποδίζει τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης του πλοίου, ενώ μπορεί επίσης και μεταφέρεται πάνω σε αυτό.

Ο όμιλος NYK πρόκειται να αξιοποιήσει τις γνώσεις που θα αποκομίσει από το εν λόγω έργο προκειμένου να προωθήσει και άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με διάφορες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.