Νέα σειρά πλοίων μικρών αποστάσεων κατανάλωσης αμμωνίας

Νέα σειρά πλοίων μικρών αποστάσεων κατανάλωσης αμμωνίας

153
Νέα σειρά πλοίων μικρών αποστάσεων κατανάλωσης αμμωνίας

Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Viridis Bulk Carriers έλαβε πρόσφατα από τον νηογνώμονα Bureau Veritas μια αρχική έγκριση για τον σχεδιασμό μιας νέας σειράς πλοίων μικρών αποστάσεων κατανάλωσης καυσίμου αμμωνίας, τα οποία σχεδιάζει να προσθέσει στον στόλο της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η εταιρεία σχεδιάζει πλέον να προχωρήσει στην πρώτη παραγγελία για τα εν λόγω πλοία μέσα στο 2023, με τις παραδόσεις τους να υπολογίζονται να ξεκινούν από το 2025. Εκτός από τους κινητήρες κατανάλωσης καυσίμου αμμωνίας, τα καινοτόμα φορτηγά πλοία θα είναι επίσης εξοπλισμένα με συστήματα μετεπεξεργασίας καυσαερίων, τα οποία θα εξαλείφουν τυχόν υποπροϊόντα της καύσης της αμμωνίας, διασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειες μείωσης των παραγόμενων εκπομπών CO₂ δεν θα οδηγήσουν σε άλλους επιβλαβείς ρύπους.

Παράλληλα, ως μέρος του εξοπλισμού θα περιλαμβάνονται μπαταρίες καθώς και ένα σύστημα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς, διαμορφώνοντας έτσι ένα υβριδικό σύστημα ηλεκτρικής ισχύος το οποίο θα επιτρέπει στα πλοία την πραγματοποίηση αθόρυβων ελιγμών και επιχειρήσεων φόρτωσης/εκφόρτωσης. Τα νέα πλοία θα διαθέτουν παρόμοια αυτονομία με τα πλοία του υπάρχοντος στόλου φορτηγών πλοίων μικρών αποστάσεων, η οποία θα ξεπερνά τα 3.000 ναυτικά μίλια.

Η Viridis συμμετέχει παράλληλα, μαζί με τη Yara, σε μια κοινοπραξία που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου παροχής καυσίμου αμμωνίας στη Σκανδιναβία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προπαραγγελθεί δεκαέξι τερματικοί σταθμοί ανεφοδιασμού αμμωνίας, με τον πρώτο από αυτούς να αναμένεται να παραδοθεί το 2024.

Φωτό: www.viridisbulkcarriers.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.