ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη πυλώνες για την αγορά δεξαμενόπλοιων

ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη πυλώνες για την αγορά δεξαμενόπλοιων

97
ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη πυλώνες για την αγορά δεξαμενόπλοιων

Ισχυρές παραμένουν οι προοπτικές της αγοράς δεξαμενόπλοιων, με τον ρόλο που διαδραματίζουν ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη να διαφαίνεται πρωταγωνιστικός.

Ειδικότερα, πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Intermodal υπογραμμίζει ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθουν σε 140,4 εκατ. τόνους τον Μάρτιο, αυξημένες σημαντικά έναντι του Φεβρουαρίου, οπότε και διαμορφώθηκαν στους 108,2 εκατ. τόνους.

Με την Κίνα και την Ευρώπη να αναζητούν ποσότητες στις διεθνείς αγορές, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ζήτηση από πλευράς Ευρώπης συγκεκριμένα διαφαίνεται ισχυρή ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό θα ευνοήσει τα Aframaxes, σημειώνει η Intermodal.

Την ίδια ώρα, η αναθεώρηση του ΟPEC+ για την κινεζική ζήτηση στα 710.000 βαρέλια/ημέρα προκαλεί αισιοδοξία στις αγορές. Η ζήτηση στην Κίνα παραμένει υψηλή τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα άνω του ορίου των 40 εκατ. τόνων από τον Αύγουστο του 2022. Ειδικά για τον Μάρτιο, η ζήτηση εκτιμάται στους 47,27 εκατ. τόνους, με τις κινεζικές εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου να αναμένεται να καταγράψουν υψηλό 2,5 ετών.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η Intermodal υπογραμμίζει ότι τα fundamentals των δεξαμενόπλοιων είναι ιδιαίτερα ισχυρά, με έμφαση στα VLCCs, λόγω της ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.