Μερίσματα $23 δισ. από κολοσσούς των τακτικών γραμμών

Μερίσματα $23 δισ. από κολοσσούς των τακτικών γραμμών

107
Μερίσματα $23 δισ. από κολοσσούς των τακτικών γραμμών

Οι δύο μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τακτικών γραμμών σκοπεύουν να διανείμουν μερίσματα δισεκατομμυρίων, προκαλώντας ανησυχία, δεδομένων των εκτιμήσεων για το μέλλον της ναυλαγοράς των containerships.

Ειδικότερα, η Maersk και η Hapag-Lloyd σχεδιάζουν να διανείμουν μερίσματα τα οποία αθροιστικά αγγίζουν τα $22,6 δισ., δηλαδή 33 φορές το ποσό το οποίο διένειμαν το 2019. Παρότι η εν λόγω εξέλιξη λαμβάνει χώρα στη σκιά ενός έτους ισχυρής κερδοφορίας, οι Financial Times σημειώνουν ότι η οικονομική αβεβαιότητα και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ναυλαγορά προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η χαμηλότερη ‒σε σχέση με άλλες βιομηχανίες‒ φορολογία στη ναυτιλία, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση των κερδών σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεπώς καθιστά τη διανομή υψηλών μερισμάτων πιο εφικτή.

Την ίδια ώρα, η σημαντική άνοδος των μερισμάτων εξαρτάται από τη σημαντική άνοδο της κερδοφορίας. Ειδικά στην περίπτωση της Maersk, η εταιρεία έχει στρατηγική διανομής μερισμάτων που αντιστοιχούν στο 30% έως 50% των συνολικών κερδών της. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μερίσματα που θα διανεμηθούν για το 2022 θα είναι ίσα με το 37,5% των κερδών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.