Αυστραλιανός άνθρακας ξανά στην Κίνα: Τα νέα δεδομένα για τα bulk carriers

Αυστραλιανός άνθρακας ξανά στην Κίνα: Τα νέα δεδομένα για τα bulk carriers

224
Αυστραλιανός άνθρακας ξανά στην Κίνα: Τα νέα δεδομένα για τα bulk carriers

Τέλος στην ανεπίσημη απαγόρευση της Κίνας στις εισαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας σηματοδοτεί η επικείμενη άφιξη των δύο τέτοιων φορτίων σε κινεζικά λιμάνια στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δεδομένα traders.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι το Magic Eclipse της Castor Maritime φόρτωσε περίπου 72.000 τόνους μεταλλουργικού άνθρακα από το λιμάνι Hay Point της Αυστραλίας στις 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να φτάσει στην πόλη της νότιας Κίνας Zhanjiang στην επαρχία Guangdong στις αρχές Φεβρουαρίου. Το Reuters αναφέρει ότι πιθανός αγοραστής είναι η Baowu, η οποία αποτελεί τη μία από τις τέσσερις εταιρείες που έλαβαν αδειοδότηση από τις αρχές της Κίνας για την αγορά άνθρακα από την Αυστραλία.

Σύμφωνα με δεδομένα της Kpler, ένα άλλο bulk carrier, το BBC Maryland, έμφορτο με 12.000 τόνους θερμικού άνθρακα από το λιμάνι του Newcastle κατευθύνεται προς το Changshu. Εικάζεται ότι το φορτίο θα αφιχθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Στις αρχές Ιανουαρίου η China Energy Investment Corp. αγόρασε τουλάχιστον δύο φορτία αυστραλιανού άνθρακα ενώ σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ οι άλλες δύο εταιρείες οι οποίες έλαβαν αδειοδότηση από το Πεκίνο επίσης έχουν προβεί σε αγορά αυστραλιανού άνθρακα.

H Κίνα προέβη σε ανεπίσημο εμπάργκο στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα το 2020 καθώς η Καμπέρα κατηγορούσε το Πεκίνο για ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με την προέλευση και την εξάπλωση του κορονοϊού. Η χώρα της Ασίας προτιμά τον αυστραλιανό θερμικό άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή και τον μεταλλουργικό άνθρακα για την παραγωγή χάλυβα λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Τέλος, αναλυτές σημειώνουν ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς το Πεκίνο ήρε τα δρακόντεια μέτρα ενάντια στην πανδημία και συνεπώς ώθηση θα λάβει και η ζήτηση για bulk carriers. H εξέλιξη είναι θετική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το νωχελικό ξεκίνημα της ναυλαγοράς το 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.