Οι εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας σε διαρκή άνοδο

Οι εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας σε διαρκή άνοδο

51
Οι εξαγωγές άνθρακα της Ινδονησίας σε διαρκή άνοδο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση της Ινδονησίας τον Ιανουάριο του 2022 για την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα με στόχο την «προστασία» των εγχώριων παραγωγών. Άλλωστε η Ινδονησία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα θερμικού άνθρακα του κόσμου και η απόφασή της εκτόξευσε τις τιμές και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου μεταβλητότητα στις αγορές. Παρά το «σοκ» του Ιανουαρίου, το 2022 οι εξαγωγές της Ινδονησίας ανήλθαν σε 448,5 εκατ. τόνους άνθρακα σημειώνοντας αύξηση 14,4% έναντι του 2021.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της από τον Ιανουάριο του 2022 και εάν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί θα πρόκειται για την πρώτη χώρα που θα ξεπεράσει τους 500 εκατ. τόνους  σε εξαγωγές σε έναν μόλις χρόνο. Σύμφωνα με δεδομένα της Kpler, η Ινδονησία οδεύει ολοταχώς προς εξαγωγές ύψους 37,4 εκατ. τόνων άνθρακα τον Ιανουάριο, όταν τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν μετά βίας οι ροές αυτές άγγιζαν τους 13 εκατ. τόνους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε άρδην το ενεργειακό σκηνικό επαναφέροντας τον άνθρακα στην εξίσωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση οι πωλήσεις άνθρακα της Ινδονησίας φέτος θα αυξηθούν σημαντικά. Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θεωρητικά θα δώσουν ώθηση στην Ινδονησία: η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, το εμπάργκο της ΕΕ στα ενεργειακά αγαθά της Ρωσίας και τα περιορισμένα εγχώρια αποθέματα άνθρακα της Ινδίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.