Η χρηματοδότηση, «διαβατήριο» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Η χρηματοδότηση, «διαβατήριο» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

188
Η χρηματοδότηση, «διαβατήριο» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη θέση της σχετικά με την εφαρμογή των τελευταίων απαιτήσεων της Βασιλείας σε νομοσχέδιο της ΕΕ. Η ECSA χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψήφου της Επιτροπής η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας εισάγοντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση στην Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση της ECSA σημειώνεται ότι η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο αναγνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και προωθούν μέτρα που αφορούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν τα εργαλεία να συνεχίζουν να δανείζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων. Κατά την ECSA το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για τις μικρομεσαίες ναυτιλιακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αναζητήσουν εναλλακτική χρηματοδότηση.

Καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών ενισχύονται και ένας αυξανόμενος αριθμός τραπεζών περιορίζουν την έκθεσή τους στη ναυτιλία, είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ναυτιλιακές εταιρείες. «Η ευρωπαϊκή ναυτιλία και οι νέες επενδύσεις μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές μόνο εάν υπάρχουν ρυθμιστικές και επιχειρηματικές συνθήκες ώστε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ναυτιλιακές εταιρείες», καταλήγει η ανακοίνωση της ECSA.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.