Ολοταχώς για ρεκόρ εξαγωγών σιταριού η Βραζιλία

Ολοταχώς για ρεκόρ εξαγωγών σιταριού η Βραζιλία

49
Ολοταχώς για ρεκόρ εξαγωγών σιταριού η Βραζιλία

Προς ρεκόρ κινούνται οι εξαγωγές σιταριού της Βραζιλίας τον Ιανουάριο, καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής επιχειρεί να καλύψει το κενό των Ρωσίας και Ουκρανίας, που παραδοσιακά αποτελούν σημαντικούς εξαγωγείς σιτηρών.

Ο συνδυασμός της πολύ καλής σοδειάς στη Βραζιλία και της ξηρασίας στην Αργεντινή επίσης έχει ωφελήσει τους Βραζιλιάνους εξαγωγείς, ιδιαίτερα από το Rio Grande do Sul, την περιοχή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού στη Βραζιλία.

Με βάση τις συμφωνίες για θαλάσσια μεταφορά σιταριού, η Εθνική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών (Anec) εκτιμά ότι η Βραζιλία τον Ιανουάριο θα εξαγάγει 803.800 τόνους σιταριού. Εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίων εξαγωγών σιταριού ήταν τον Ιανουάριο του 2022, στους 695.900 τόνους.

Σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους προορισμούς, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία και Σουδάν εισάγουν το 50% των εξαγωγών σιταριού της Βραζιλίας, ενώ σημαντικός εισαγωγέας είναι και το Βιετνάμ.

Παρά την ανοδική τάση των εξαγωγών της Βραζιλίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, η Ουκρανία θα εξαγάγει 13 εκατ. τόνους το 2022/2023. Από την άλλη, εκτιμήσεις της SovEcon κάνουν λόγο για εξαγωγές της Ρωσίας που θα ξεπεράσουν τους 44 εκατ. τόνους το 2022/2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.