Εγκατάλειψη ναυτικών: Νέες κατευθυντήριες γραμμές από τους IMO και ILO

Εγκατάλειψη ναυτικών: Νέες κατευθυντήριες γραμμές από τους IMO και ILO

136
Εγκατάλειψη ναυτικών: Νέες κατευθυντήριες γραμμές από τους IMO και ILO

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της εγκατάλειψης ναυτικών υιοθετήθηκαν από κοινή Τριμερή Ομάδα Εργασίας των ILO και ΙΜΟ.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο τον περιορισμό των περιστατικών εγκατάλειψης ναυτικών που καταγράφονται από τον ILO και τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ 2011 και 2016, τα περιστατικά εγκατάλειψης ναυτικών ήταν κάτω από 20 ετησίως, το 2019 ήταν 40, το 2020 85 και έως τα μέσα Δεκεμβρίου φέτος είχαν διαμορφωθεί σε 114. Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των flag states, των port states, των κρατών στα οποία οι ναυτικοί είναι υπήκοοι ή κάτοικοι, προκειμένου να επιλύονται ταχύτερα οι περιπτώσεις εγκατάλειψης και οι ναυτικοί να επαναπατρίζονται ασφαλώς.

Την ίδια ώρα, καθορίζουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη εάν ένας πλοιοκτήτης δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ναυτικούς και οι οποίες αφορούν τον επαναπατρισμό, τις εκκρεμείς απολαβές και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατρική περίθαλψη.

Η πρώτη συνάντηση της Τριμερούς Ομάδας Εργασίας συγκέντρωσε περισσότερους από 250 εκπροσώπους κυβερνήσεων, του εφοπλισμού και ναυτεργατικών σωματείων και αναγνωρίστηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτικοί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή στη Γενεύη από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.