Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Οι απόψεις και οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Οι απόψεις και οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

709
Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Οι απόψεις και οι προτάσεις της ναυτιλιακής κοινότητας

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί τη ναυτιλιακή κοινότητα δεν είναι άλλο παρά οι νέες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2022 είναι οι «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία».

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο) κ. Kitack Lim έδωσε εστίαση στην ανάγκη προώθησης καινοτόμων λύσεων με επίκεντρο την επίτευξη σχετικών περιβαλλοντικών στόχων, μια φιλοδοξία που όπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα ωφελήσει τους πάντες».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι οι τεχνολογικές λύσεις για μία πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία πρέπει να ωφελούν και τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο στους ναυτικούς, το λοιπό ναυτιλιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για εκπαίδευσή τους.

Επιπλέον, στο ευρύτερο πνεύμα ενίσχυσης της παρουσίας και του ρόλου των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο ΙΜΟ προσβλέπει σε μία συζήτηση που θα αφορά τον ρόλο των γυναικών στη λήψη αποφάσεων.

Καθοριστικής σημασίας τόσο για τους κοινωνικούς όσο και για τους περιβαλλοντικούς στόχους της ναυτιλίας είναι η ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, σύμφωνα με τον κ. Kitack Lim. Για τον σκοπό αυτό, ο ΙΜΟ θα παρέχει ενημέρωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό δοκιμή.

Παράλληλα, ο IMO στοχεύει στην οργάνωση φόρουμ και δράσεων που θα επικεντρωθούν στην τεχνολογία την εφαρμογή της στο ναυτιλιακό τομέα καθώς και στα εναλλακτικά καύσιμα και τη μείωση των ανθρακικών εκπομπών.

Χαρακτηριστικά σχολίασε πως οι δράσεις και τα προγράμματα του IMO τονίζουν την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του ναυτιλιακού τομέα προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση ότι η πράσινη μετάβαση του κλάδου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες ανάπτυξης και διαθεσιμότητας εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, μονάχα έτσι θα διασφαλιστεί ότι η ναυτιλία μηδενικών εκπομπών δεν θα αποτελεί απλά ένα όραμα, αλλά έναν εφικτό στόχο τις επόμενες δεκαετίες.

Από την πλευρά του, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος εστιάζει στον αντίκτυπο της υιοθέτησης των τεχνολογικών λύσεων για την ψυχική υγεία των ναυτικών και υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς και διαρκούς εκπαίδευσής τους. Προς αυτό το σκοπό, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές λύσεις και εξελίξεις που εκτιμάται πως θα συνεισφέρουν σε μια πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία και στέκεται αρωγός σε δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του κλάδου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στάθηκε στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις και στην ανάγκη προώθησης καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο δρόμος της παγκόσμιας βιωσιμότητας και ανάπτυξης περνάει μέσα από τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυτιλία. Μια ναυτιλία ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, και η Intercargo στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, υπογραμμίζει την ανάγκη διάδοσης του μηνύματος για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εκτός της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ακόμη τονίζει ότι για την επίτευξη μιας πράσινης ναυτιλίας, είναι αναγκαίο να ληφθεί άμεσα δράση αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη των απαιτούμενων τεχνολογιών, συστημάτων πρόωσης, καυσίμων και υποδομών.

Ο  διοικητής του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος εξήρε τον ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον στίβο του παγκόσμιου εμπορίου. Επιπλέον, τόνισε ότι οι Έλληνες ναυτικοί έχουν αποδείξει έμπρακτα τις ικανότητες, τις αντοχές τους αλλά και την αποφασιστικότητα τους για την απρόσκοπτη συνέχιση και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου παρά τις εξαιρετικά δύσκολες γεωπολιτικές, οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.