Δυναμική αρχή για τις παραγγελίες πλοίων

Δυναμική αρχή για τις παραγγελίες πλοίων

357
Δυναμική αρχή για τις παραγγελίες πλοίων

Δυναμικά έχει εκκινήσει το έτος αναφορικά με την προσφορά πλοίων. Σύμφωνα με πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, οι παραγγελίες πλοίων εντός του 2022 ανέρχονται σε 77. Ειδικότερα, οι πιο πρόσφατες παραγγελίες αφορούν containerships κατανάλωσης LNG αλλά και Ultramax και Handysize bulk carriers.

Επιπλέον, οι αγοραπωλησίες πλοίων συνεχίζονται με την ορμή του 2021. Την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, μεγάλο μέρος της κινητικότητας στη second-hand αγορά αφορούσε δεξαμενόπλοια, και δη product tankers. Επί του παρόντος, έχουν πραγματοποιηθεί 48 αγοραπωλησίες δεξαμενόπλοιων εντός του 2022.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του 2022 υπήρχαν 3.310 υπό ναυπήγηση πλοία συνολικής χωρητικότητα 205,2 εκατ. dwt, αντιστοιχώντας στο 9,4% του παγκόσμιου στόλου. Το output των ναυπηγείων για το 2022 εκτιμάται πως αγγίξει τα 73,2 εκατ. dwt.

Τέλος, στο μέτωπο των διαλύσεων, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλοία συνολικής χωρητικότητας 27,4 εκατ. dwt, ελάχιστα περισσότερα από το 2021, οπότε και πωλήθηκαν προς διάλυση 655 πλοία συνολικής χωρητικότητας ίσης με 24,2 εκατ. dwt.

Φωτό: Timo Lindermann/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.