Ευνοϊκές οι συνιστώσες προσφοράς-ζήτησης για τα bulkers

Ευνοϊκές οι συνιστώσες προσφοράς-ζήτησης για τα bulkers

295
Ευνοϊκές οι συνιστώσες προσφοράς-ζήτησης για τα bulkers

Παρά την εποχική πίεση που δέχεται η ναυλαγορά των bulkers, οι εκτιμήσεις του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons για τον κλάδο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για το 2022. Η αισιοδοξία προκύπτει από την εκτίμηση ότι η ζήτηση σε όρους τονομιλίων θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2% έναντι αύξησης του στόλου, που εκτιμάται στο 2%. Κατά την Clarksons, οι ανισορροπίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν θα επιλυθούν άμεσα, με αποτέλεσμα η αγορά να συνεχίσει το ανοδικό της τέμπο.

Αναλυτικότερα, το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων θα αυξηθεί φέτος κατά 1,7%, στους 5,5 δισ. τόνους, καθώς η ανάπτυξη θα ομαλοποιηθεί μετά την ανάκαμψη από τον Covid-19, σημειώνει η Clarksons. To 2023, η ανάπτυξη του όγκου ξηρών φορτίων μέσω θαλάσσης θα αγγίξει το 1,5% (1,8% αύξηση της ζήτησης σε όρους τονομιλίων).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα σιτηρά και δευτερεύοντα ξηρά φορτία θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο, καθώς iron ore και άνθρακας θα συναντήσουν σημαντικές προκλήσεις εν μέσω πιέσεων για ενεργειακή μετάβαση.

Στο μέτωπο της προσφοράς, το 2023 η αύξηση του στόλου εκτιμάται στο 0,2%. Η εκτίμηση αντανακλά το ιστορικά χαμηλό orderbook (7% του υπάρχοντος στόλου) και την προοπτική να αυξηθούν σημαντικά οι διαλύσεις πλοίων εν μέσω αυξανόμενων περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Φωτό: Ζzkonst/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.