Το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλεκτρικό ποτάμιο κρουαζιερόπλοιο

Το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλεκτρικό ποτάμιο κρουαζιερόπλοιο

118
Το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλεκτρικό ποτάμιο κρουαζιερόπλοιο

Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή και τις δοκιμές ενός νεότευκτου ποτάμιου κρουαζιερόπλοιου, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο της κατηγορίας του. Το «Three Gorges 1», όπως ονομάζεται το πλοίο, θα τροφοδοτείται από μπαταρίες, πραγματοποιώντας κρουαζιέρες στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας.

Η ανάπτυξη του πλοίου ξεκίνησε το 2018, όταν η Yangtze Power δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για τη μελέτη των βασικών τεχνολογιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη συστημάτων πρόωσης και ελέγχου πλήρως ηλεκτρικών πλοίων, ενώ το 2019 υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Yichang Jiaoyun για την κατασκευή ηλεκτρικών σκαφών.

Το χωρητικότητας 7.500 kWh σύστημα μπαταριών του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο παρείχε η κινεζική εταιρεία CATL, προσφέρει στο «Three Gorges 1» αυτονομία 60 μιλίων με μία φόρτιση, ενώ για τη φόρτιση των μπαταριών του θα χρησιμοποιείται υδροηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από το φράγμα των Τριών Φαραγγιών του ποταμού Γιανγκτσέ.

Η καθέλκυση του κρουαζιερόπλοιου έγινε το καλοκαίρι του 2021, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και τα απαραίτητα δοκιμαστικά ταξίδια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο εξοπλισμός φόρτισης υψηλής και χαμηλής τάσης του πλοίου, όσο αυτό βρίσκεται στο λιμάνι Yichang, που θα αποτελεί τη βάση του.

Το «Three Gorges 1» αναμένεται να ξεκινήσει τα εμπορικά του ταξίδια τον Απρίλιο του 2022, ενώ σαν επόμενο βήμα η Κίνα εξετάζει την ανάπτυξη ενός δικτύου με σημεία φόρτισης κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ, το οποίο θα φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Φωτό: SASAC

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.