Ινδία – Ρωσία: Αύξηση των ροών άνθρακα στον ορίζοντα

Ινδία – Ρωσία: Αύξηση των ροών άνθρακα στον ορίζοντα

103
Ινδία – Ρωσία: Αύξηση των ροών άνθρακα στον ορίζοντα

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ινδίας συμφωνία μεταξύ της ασιατικής χώρας και της Ρωσίας για το εμπόριο μεταλλουργικού άνθρακα. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως γνωστές.

Όπως αναφέρει το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων The Economic Times, μέσω της εν λόγω συμφωνίας, η χώρα μπορεί να μειώσει τα έξοδα παραγωγής, ανά τόνο χάλυβα, λόγω της μικρής απόστασης Ινδίας-Ρωσίας και άρα του μειωμένου κόστους μεταφοράς. Σημειώνεται πως η Ινδία εισάγει περίπου το 85% των αναγκών της σε μεταλλουργικό άνθρακα από χώρες που βρίσκονται αρκετά πιο μακριά, όπως η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.

Το εγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας βοηθά στη διαφοροποίηση των πηγών μεταλλουργικού άνθρακα για τη χώρα, η οποία μέχρι στιγμής εισήγαγε περίπου το 80% των ετήσιων αναγκών της από την Αυστραλία.

Οι συνέπειες του μνημονίου για τη ναυτιλία φαντάζουν αρνητικές, καθώς αύξηση του όγκου εμπορίου μεταξύ Ινδίας-Ρωσίας αναμένεται να μειώσει τις ποσότητες που εισάγονται από την Αυστραλία, η οποία βρίσκεται πιο μακριά. Επιπλέον, είναι πιθανό πως μεγάλο κομμάτι της μεταφοράς των εμπορευμάτων από τη Ρωσία στην Ινδία θα εξυπηρετείται μέσω χερσαίων διαδρομών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.