ABB: Ενίσχυση των ενδοποτάμιων μεταφορών με τον εξοπλισμό δέκα ηλεκτρικών ferries

ABB: Ενίσχυση των ενδοποτάμιων μεταφορών με τον εξοπλισμό δέκα ηλεκτρικών ferries

29
ABB: Ενίσχυση των ενδοποτάμιων μεταφορών με τον εξοπλισμό δέκα ηλεκτρικών ferries

H ABB εξασφάλισε ένα συμβόλαιο-ορόσημο με την ισπανική ναυπηγική εταιρεία Astilleros Gondán για την παροχή λύσεων ηλεκτρικής πρόωσης σε δέκα ποτάμια πορθμεία.

Τα μήκους 40 μ. επιβατηγά πλοία θα διαθέτουν χωρητικότητα έως και 540 ατόμων και μετά την παράδοσή τους, η οποία είναι προγραμματισμένη από το 2022 έως και το 2024, θα επιχειρούν στον ποταμό Τάγο στη Λισαβόνα. Τα πλοία θα διαχειρίζεται η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Transtejo, S.A. ενώ η απόκτησή τους γίνεται στο πλαίσιο αντικατάστασης των πλοίων του στόλου της εταιρείας.

Φωτο: Astilleros Gondán
Φωτό: Astilleros Gondán

Εκτός από το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η ABB θα παράσχει μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρικής πρόωσης και ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμών. Σύμφωνα με την ABB, η αντικατάσταση των δέκα συμβατικών πλοίων κατανάλωσης πετρελαίου της Transtejo με πλήρως ηλεκτρικά πλοία αναμένεται να αποφέρει μείωση στις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά περίπου 6.500 τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 1.400 αυτοκινήτων.

Η ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ενδοποτάμιων μεταφορών, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050. Σύμφωνα με το 2050 Carbon Neutrality Roadmap της χώρας, ο τομέας των μεταφορών στοχεύει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 98% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενισχύοντας τον ρόλο του συστήματος δημοσίων μεταφορών και αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα μέσα μεταφοράς με έναν ηλεκτρικό στόλο.

Φωτό: Astilleros Gondán

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.