OPEC: Αναθεωρήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση

OPEC: Αναθεωρήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση

127
OPEC: Αναθεωρήσεις για την πετρελαϊκή ζήτηση

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης προέβη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου ο OPEC.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα μακροπρόθεσμα, αγγίζοντας τα 109,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2040 και τα 109,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2045. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω, κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τις περσινές εκτιμήσεις.

Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο OPEC αναφέρει: «Θα θυμόμαστε το έτος 2020 κυρίως για την επί μακρόν παρουσία και την άνευ προηγουμένου εμβέλεια της πανδημίας του Covid-19. Από ενεργειακής άποψης, η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από το lockdown είχε ως αποτέλεσμα την πιο απότομη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου που έχει ποτέ καταγραφεί.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα έως και το 2045, εκπροσωπώντας περισσότερο από το 27% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Αμέσως μετά έρχεται το φυσικό αέριο (περίπου 25%) και ο άνθρακας (σχεδόν 20%).

Παράλληλα, η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,6% τον χρόνο, κατά μέσο όρο, έως το 2045. Οι μορφές αυτές ενέργειας θα απαρτίσουν το 8,7% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης έως το 2045, αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019.

Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις του OPEC κάνουν λόγο για διπλασιασμό του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα $258 τρισ. το 2045, σημαντική αύξηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019, οπότε προβλεπόταν ότι το ΑΕΠ θα κατέληγε στα $121 τρισ.

Ο OPEC αναφέρει επίσης ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1,7 δισ. κατοίκους, φτάνοντας συνολικά τα 9,5 δισ.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση περισσότερη από 34% σε ετήσια βάση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των συνεπακόλουθων περιοριστικών μέτρων τα οποία επέβαλαν οι χώρες παγκοσμίως για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού έχουν, χωρίς αμφιβολία, δημιουργήσει σοκ στην πετρελαϊκή αγορά.

Η πρόσφατη έκθεση του OPEC αναφέρει: «Ελλείψει εμβολίου κατά του Covid-19 ή κατάλληλων θεραπειών, είναι πολύ πιθανό ότι ο κόσμος θα παραμείνει εν μέρει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για παρατεταμένη περίοδο. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλά από τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης τα οποία έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό του οικονομικού αντικτύπου του Covid-19 έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη πράσινων εγχειρημάτων, μια επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι σίγουρα πολύ πιθανή».

Φωτό: Ann Heisenfelt/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.