Ελίζαμπεθ Λι: «Οι θαλάσσιες επενδύσεις μας στην Ελλάδα είναι στρατηγικά σημαντικές»

  450
  Ελίζαμπεθ Λι: «Οι θαλάσσιες επενδύσεις μας στην Ελλάδα είναι στρατηγικά σημαντικές»

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα Αμερικανίδα γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ελλάδας και των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

  Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αμερικανική παρουσία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην περιοχή.

  «Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρόξενος, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου.

  Στρατηγικές προτεραιότητες τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, μια χώρα που είναι ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά μας συμφέροντα», σημειώνει η γενική πρόξενος των ΗΠΑ και προσθέτει: «Θεωρούμε τις θαλάσσιες επενδύσεις μας στην Ελλάδα ως στρατηγικά σημαντικές τόσο για το εμπόριο όσο και για την περιφερειακή άμυνα και ασφάλεια».

  Υπογραμμίζει, δε, ότι «η πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το Development Finance Corporation θεωρεί αυτό το συγκρότημα έργων στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες».

  Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την τελευταία επίσκεψη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον περασμένο Ιούλιο, επ’ αφορμή του ελλιμενισμού του ARC Endurance, ο οποίος κατέστη δυνατός χάρη στο έργο απομάκρυνσης του ναυαγίου της βυθοκόρου «Όλγα» τον περασμένο χρόνο, που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του αμερικανικού στρατού.

  Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδεται στην περιοχή, επισημαίνει πως ο πρέσβης κ. Πάιατ έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη πέντε φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, «περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ιστορία».

  Οι σπόροι της ΔΕΘ που φέρνουν επενδύσεις

  Στον απόηχο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην πόλη, η πρόξενος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι οι καρποί των σπόρων που φυτεύτηκαν το 2018, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν ήμασταν η τιμώμενη χώρα».

  «Όπως γνωρίζετε», σημειώνει, «εργαστήκαμε πολύ στενά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με αμερικανικές εταιρείες όπως η Cisco και η Pfizer και τώρα -για παράδειγμα- αυτό που βλέπετε, σήμερα, είναι ότι η Pfizer καθιστά τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κόμβο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων. Κι έχουμε και τη Cisco να φέρνει 10-12 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών κι όλο αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί τώρα είναι αυτές οι εταιρείες καθώς θα επενδύουν περισσότερο εδώ θα δημιουργηθεί ένας κύκλος, στον οποίο θα εισέρχονται περισσότερες (επενδύσεις) και θα προσελκύουν πιο πολλά ταλέντα. Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών».

  Τονίζει, δε, ότι οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας «είναι παντού», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Μπορείτε να το δείτε -για παράδειγμα- στις ανακοινώσεις της Microsoft που έγιναν πριν από λίγες ημέρες. Επηρεάζουν όλη την Ελλάδα αλλά σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ συναρπαστικές ευκαιρίες εδώ, στη βόρεια Ελλάδα. Νομίζω ότι το σκηνικό αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ταξίδι που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών», επισημαίνει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή του κ. Πομπέο στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, που έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ειδικότερα, δε, για την ενέργεια υπογραμμίζει την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε Καβάλα και Κομοτηνή ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, ο οποίος συνόδευε τον Μάικ Πομπέο στο ταξίδι του στην Ελλάδα. Όλα αυτά καταδεικνύουν μια πολύ συναρπαστική περίοδο στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνει η κ. Λι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ανάπτυξη αυτή θα αυξηθεί».

  Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία που υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, η Αμερικανίδα πρόξενος εκτιμά ότι ανοίγει τον δρόμο για στενότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας». Επισημαίνει, δε, ότι η συμφωνία αυτή αντικαθιστά μια προηγούμενη, πιο γενικευμένη του 1980, ενώ περιλαμβάνει και πρόσθετες διατάξεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των επιστημόνων και των ερευνητών. Σημειώνει, επίσης, πως «μόλις επικυρωθεί (η συμφωνία) από το ελληνικό κοινοβούλιο, οι δύο κυβερνήσεις μας θα συγκροτήσουν μια κοινή επιτροπή για τον συντονισμό και τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας στο πλαίσιο αυτής», γεγονός που θα προσφέρει «απίστευτες ευκαιρίες» στα πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

  «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη, η πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια, αναδύεται ως περιφερειακός κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας», τονίζει και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τη σημασία της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ και αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος, στο καινοτόμο Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών «Anna Papageorgiou STEM Center» του Κολλεγίου «Ανατόλια», το οποίο, όπως επισημαίνει χτίστηκε εν μέρει με την υποστήριξη κονδυλίων του USAID.

  Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ελίζαμπεθ Λι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Φωτό:  Νίκος Αρβανιτίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.