Στα ύψη η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Στα ύψη η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

39
Στα ύψη η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και παραγώγων του αυξήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ του 97,7% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση αυτή ήρθε μετά από σημαντική μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές το 2021 στο 91,6%.

Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου που καταγράφηκε το 2022 προέκυψε από έναν συνδυασμό μεταβολών στο ισοζύγιο των καθαρών εισαγωγών (+9,5%), καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,9% και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7%. Η αύξηση της εξάρτησης οφείλεται επίσης στην αύξηση των αποθεμάτων κατά 8,3 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe). Η συσσώρευση συνέβαλε στην αναπλήρωση μέρους του αργού πετρελαίου που καταναλώθηκε το 2021, όταν καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια χρήση (20,2 Mtoe).

Την ίδια ώρα, η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές αποκλειστικά αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο και άγγιξε το 97,6%. Σύμφωνα με τη Eurostat, η υψηλότερη ζήτηση για καύσιμα στον τομέα των μεταφορών συνέβαλε στην αύξηση της χρήσης αργού πετρελαίου. Η κατανάλωση βενζίνης κίνησης αυξήθηκε κατά 6,3% και η κατανάλωση jet fuel αυξήθηκε κατά 32,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Η αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές συνέπεσε με σημαντικές αλλαγές στην προέλευση των εισαγωγών. Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε το σχέδιο REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, το 2022, οι εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 24,57 εκατ. τόνους. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από αυξημένες εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.