Σήμα κινδύνου για τη γερμανική οικονομία

Σήμα κινδύνου για τη γερμανική οικονομία

65
Σήμα κινδύνου για τη γερμανική οικονομία

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία τα μηνύματα είναι θετικά.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα ολοένα και πιο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Ως εκ τούτου, αρκετές εταιρείες σε όλους τους κλάδους αναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να αναβάλουν έργα, λόγω του κόστους του χρέους που γίνεται γρήγορα απρόσιτο. Αυτό έχει επίσης επηρεάσει τις επενδύσεις κεφαλαίου και τις προσλήψεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον τελευταίο δείκτη Weil European Distress Index, στον οποίο συμμετείχαν 3.750 ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες. Η Weil λαμβάνει υπόψη της 16 δείκτες, που αφορούν τη ρευστότητα, την κερδοφορία, τον κίνδυνο, την αποτίμηση, τις επενδύσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, για να μετρήσει τα επίπεδα δυσπραγίας στις επιχειρήσεις. Εξετάζει πέντε αγορές, και συγκεκριμένα συνολικά την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία-Ιταλία. Οι εταιρείες που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά, στη βιομηχανία, στη υγειονομική περίθαλψη, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην ενέργεια.

Σύμφωνα με το report, ενώ ορισμένοι κλάδοι παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, τα επίπεδα δυσπραγίας παραμένουν συγκριτικά υψηλά. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής μόχλευσης θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν εταιρείες στην αγορά των ακινήτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.