Λιμένας στις Φιλιππίνες, παρ’ ολίγον νέο σημείο τριβών για ΗΠΑ και Κίνα

Λιμένας στις Φιλιππίνες, παρ’ ολίγον νέο σημείο τριβών για ΗΠΑ και Κίνα

50
Λιμένας στις Φιλιππίνες, παρ’ ολίγον νέο σημείο τριβών για ΗΠΑ και Κίνα

Ο αμερικανικός στρατός δεν θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός λιμανιού στα απομακρυσμένα βορειότερα νησιά των Φιλιππίνων κοντά στην Ταϊβάν, δήλωσε την Παρασκευή 22 Μαρτίου η τοπική κυβερνήτης των νησιών Batanes, Marilou Cayco, αμβλύνοντας ουσιαστικά τις όποιες ανησυχίες για νέο γύρο αντιπαραθέσεων ΗΠΑ και Κίνας.

Η κυβερνήτης των νησιών, που απέχουν λιγότερο από 200 χλμ. (125 μίλια) από την Ταϊβάν, δήλωσε τον Αύγουστο ότι είχε ζητήσει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για την κατασκευή ενός λιμένα στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει τότε ότι διπλωμάτες της και εμπειρογνώμονες του αμερικανικού στρατού στην περιοχή του Ειρηνικού είχαν έρθει σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για τη λήψη διαφόρων μέτρων υποστήριξης των νησιών.

Η κυβερνήτης Cayco ανέφερε στο Reuters ότι εν τέλει ζήτησε την αρωγή της Philippine Ports Authority (PPA) για την ανάπτυξη του λιμένα, στόχος του οποίου είναι η εκφόρτωση φορτίων από την πρωτεύουσα Μανίλα κατά τη διάρκεια των μουσώνων, όταν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι συχνά απρόσιτες.

Ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο λιμάνι Batanes θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση σε μια περίοδο αυξανόμενων τριβών με την Κίνα και μιας προσπάθειας της Ουάσιγκτον να εντείνει τις μακροχρόνιες αμυντικές δεσμεύσεις της με τις Φιλιππίνες, τις οποίες το Πεκίνο αντιμετωπίζει με καχυποψία.

Το κανάλι Μπάσι, μεταξύ των νησιών Batanes και της Ταϊβάν, θεωρείται σημείο αναφοράς για τα πλοία που κινούνται μεταξύ του δυτικού Ειρηνικού και της αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας και θα αποτελούσε βασική μεταφορική αρτηρία σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Φωτό: EZRA ACAYAN / POOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.