Ερωτηματικό η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα

Ερωτηματικό η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα

33
Ερωτηματικό η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα

Η Κίνα πλησιάζει ταχύτατα στην κορύφωση της κατανάλωσης άνθρακα, αλλά ο ρόλος του ορυκτού καυσίμου στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει ότι η χρήση του θα παραμείνει στάσιμη για κάποιο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει η China National Coal Association.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ένωσης σημειώνουν ότι ο άνθρακας χάνει τη θέση του στην ενεργειακή εξίσωση της χώρας χάρη στην τεράστια αύξηση projects αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Την ίδια ώρα, η κρίση στο real estate συντελεί στη μείωση της ζήτησης για άνθρακα.

Πάντως η μείωση της ζήτησης άνθρακα δεν θα επέλθει σύντομα. «Ο ρόλος του άνθρακα ως κύριας πηγής ενέργειας παραμένει αμετάβλητος ακόμα και όταν φαίνεται ότι πλησιάζει σε ένα ταβάνι», σημειώνει ο Zhang Hong, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της China National Coal Association.

Η κινεζική κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 5,6% πέρυσι, καθώς η χώρα άφησε πίσω της τους περιορισμούς της Covid-19, σε μια εποχή που η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας επλήγη από μια ιστορική ξηρασία. Παρ’ όλα αυτά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα θα μειωθεί το 2024 και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί για μείωση της χρήσης του καυσίμου από το 2026.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.