Κινητήρες αμμωνίας: Το ιαπωνικό βήμα για τεχνολογία-κλειδί

Κινητήρες αμμωνίας: Το ιαπωνικό βήμα για τεχνολογία-κλειδί

109
Κινητήρες αμμωνίας: Το ιαπωνικό βήμα για τεχνολογία-κλειδί

Η Hitachi Zosen Corporation και η Nippon Yusen Kaisha (NYK) ανακοίνωσαν από κοινού πρόταση για την ανάπτυξη ενός αντιδραστήρα N₂O για πλοία που κινούνται με αμμωνία. Η πρόταση αυτή υπάγεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Πράσινης Καινοτομίας του Ιαπωνικού Οργανισμού Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης (NEDO), με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο σκοπός της κοινής πρότασης των Hitachi Zosen και NYK είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος καταλυτικής αφαίρεσης των εκπομπών υποξειδίου του αζώτου (Ν₂Ο) που παράγονται κατά την καύση της αμμωνίας. Η αμμωνία κατά την καύση της δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική. Ωστόσο, η χρήση της αμμωνίας συνεπάγεται την παραγωγή Ν₂Ο, το οποίο έχει ένα παγκόσμιο δυναμικό θέρμανσης (Global Warming Potential – GWP) περίπου 300 φορές μεγαλύτερο από αυτό του CO₂, καθιστώντας τη μείωση των εκπομπών του εξαιρετικά σημαντική.

Η Hitachi Zosen θα αναλάβει την ανάπτυξη καταλυτών για τη μείωση εκπομπών Ν₂Ο από τους δίχρονους θαλάσσιους κινητήρες. Από πλευράς της, η NYK προσβλέπει στην εγκατάσταση του αντιδραστήρα Ν₂Ο σε ένα πλοίο που κινείται με αμμωνία. Το πλοίο προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2026. Ο νηογνώμονας ClassNK θα επαληθεύσει την ασφαλή λειτουργία των αντιδραστήρων και θα εκπονήσει έρευνα για την ανάπτυξη διεθνών προτύπων ασφαλείας.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.