Η αγορά των δεξαμενόπλοιων από ακτίνες Χ

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων από ακτίνες Χ

190
Η αγορά των δεξαμενόπλοιων από ακτίνες Χ

Το outlook της αγοράς πετρελαίου υπό το πρίσμα των συνιστωσών της ζήτησης και της προσφοράς παρουσίασε η διαχειρίστρια εταιρεία tankers Frontline στα οικονομικά της αποτελέσματα για το προηγούμενο έτος.

Στο μέτωπο της ζήτησης, η παγκόσμια κατανάλωση «μαύρου χρυσού» ανήλθε στα 101,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα για το δ’ τρίμηνο του 2023. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από το γ’ τρίμηνο, ανερχόμενη στα 102,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η Frontline παρατηρεί την τάση αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από κράτη εκτός του OPEC, ενώ ο τελευταίος διατηρεί τη στρατηγική του περί μείωσης της παραγωγής. Το 2023, τα κράτη εκτός OPEC αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Παράλληλα, η Ασία συνεχίζει να αποτελεί την πηγή ανάπτυξης της ζήτησης.

Οι αγορές πετρελαίου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, απόρροια της γεωπολιτικής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν η μείωση των διελεύσεων των πλοίων μεταξύ της Μεσογείου Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν σε ποσοστό περισσότερο του 40% τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση του χρόνου στα δρομολόγια των tankers μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ως αποτέλεσμα του περίπλου της Αφρικής, αύξησε τους ναύλους αρχικά για τα μεγάλα product tankers και έπειτα για τα crude tankers.

Όσον αφορά την προσφορά δεξαμενόπλοιων, η μείωση των παραγγελιών καθίσταται εμφανής, αν και τους πρόσφατους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των παραγγελιών VLCCs και Suezmaxes, τονίζει η Frontline.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι ναυπηγικές κλίνες για τη ναυπήγηση VLCCs είναι περιορισμένες και ξανά διαθέσιμες από το 2028. Η παράδοση ενός μόνο VLCC το 2024 και πέντε VLCCs το 2025 ενισχύει την αισιοδοξία για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεξαμενόπλοιων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.