Σε αποδρομή οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα

Σε αποδρομή οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα

27
Σε αποδρομή οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα

«Πονοκέφαλος» για την κινεζική οικονομία αποδεικνύεται η έλλειψη Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει τα απότοκα της πανδημικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα κατέγραψε δραστική μείωση στις ξένες επενδύσεις το περασμένο έτος, τη μεγαλύτερη από το 1993, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η Κίνα «αγωνίζεται» να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις εκτός Κίνας.

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν περίπου στα $33 δισ. το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα του State Administration of Foreign Exchange. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μείωση κατά 82% σε σχέση με το 2022.

Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο βιώνει μια συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά real estate, μειωμένη εγχώρια ζήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των ξένων επενδυτών.

Τέλος, η πτώση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις οφείλεται και στην παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.