Ο κινεζικός Δρόμος του Μεταξιού αγκαλιάζει τα logistics

Ο κινεζικός Δρόμος του Μεταξιού αγκαλιάζει τα logistics

45
Ο κινεζικός Δρόμος του Μεταξιού αγκαλιάζει τα logistics

Η κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative», γνωστή και ως ο σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κίνας για πάνω από μία δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου η Κίνα να συνδέεται με τις παγκόσμιες αγορές, εντάσσεται και η νέα θαλάσσια αρτηρία, η οποία συνδέει τα ρωσικά λιμάνια με τα αντίστοιχα κινεζικά στην ανατολική Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα αυτή θαλάσσια οδός συνδέει τα ρωσικά λιμάνια με τους κινεζικούς λιμένες Longkou και Jingjiang. Το έναυσμα για το «άνοιγμα» του διαδρόμου δόθηκε όταν ένα πλοίο απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι Jingjiang στην ανατολική κινεζική επαρχία Jiangsu, αφότου ξεφόρτωσε σχεδόν 20.000 τόνους εισαγόμενου ρωσικού άνθρακα στο λιμάνι Longkou στην επαρχία Shandong. Αυτή η εξέλιξη συνιστά έναν νέο σταθμό στα logistics και στην εγκαθίδρυση διαδρόμων μεταφορών, σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ.

Η εγκαθίδρυση της νέας θαλάσσιας οδού συνεπάγεται ότι μέρος του εισαγόμενου ρωσικού άνθρακα θα εκφορτώνεται στο λιμάνι Longkou και θα διανέμεται στις περιβάλλουσες την κινεζική επαρχία περιοχές. Το υπόλοιπο μέρος του άνθρακα θα συνεχίσει να μεταφέρεται διά θαλάσσης μέσω της διαδρομής Longkou-Jingjiang στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο λιμένας Longkou συνδυάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως η καλή γεωγραφική θέση του και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αναμένεται ότι αυτό το λιμάνι θα συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα και στην ομαλότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.