Τα «δίχτυα» της Κίνας στη Λατινική Αμερική

Τα «δίχτυα» της Κίνας στη Λατινική Αμερική

94
Τα «δίχτυα» της Κίνας στη Λατινική Αμερική

Η Κίνα συνεχίζει τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Belt and Road Initiative, της προσπάθειας δηλαδή να οικοδομήσει έναν σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» για την επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων της παγκοσμίως. Μια χαρακτηριστική τέτοια επένδυση αφορά την κατασκευή ενός κινεζικού μεγα-λιμένα (mega-port) στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην πόλη Chancay του Περού. Σκοπός αυτού του project είναι η πλήρης σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το ύψος της κινεζικής επένδυσης ανέρχεται σε $3,5 δισ. και το λιμάνι πρόκειται να είναι λειτουργικό στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η κατασκευή του λιμένα θα προσφέρει στην Κίνα απευθείας πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Νότιας Αμερικής. Επισημαίνεται ότι, την τελευταία δεκαετία, το Πεκίνο έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ και έχει λάβει τη θέση του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου για τη Νότια Αμερική, απορροφώντας αγροτοδιατροφικά προϊόντα και σιδηρομεταλλεύματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.