Προσφορά και ζήτηση σιταριού στο μικροσκόπιο

Προσφορά και ζήτηση σιταριού στο μικροσκόπιο

38
Προσφορά και ζήτηση σιταριού στο μικροσκόπιο

Αναθεωρημένη προς τα επάνω είναι η εκτίμηση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για την κατανάλωση, το εμπόριο και τα τελικά αποθέματα σιταριού για το 2023/2024.

Στην τελευταία του έκθεση World Agricultural Supply and Demand Estimates, το υπουργείο εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προμήθειες θα ανέλθουν σε 1,056 δισ. τόνους, αυξημένες έναντι του report του Δεκεμβρίου κατά 3,6 εκατ. τόνους, αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής και των υψηλότερων αρχικών αποθεμάτων. Τα δεδομένα για την παραγωγή έχουν μεταβληθεί σε πολλές χώρες, με τις αυξήσεις σε Ρωσία, Ουκρανία και Σαουδική Αραβία να αντισταθμίζουν πλήρως τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. τόνους, σε 796,5 εκατ. τόνους, με την Ινδία και την ΕΕ να αποτελούν οδηγούς. Η κατανάλωση σιταριού στην ΕΕ θα ενισχυθεί με βάση τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες εισαγωγές από την Ουκρανία, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μειωμένη χρήση σιτηρών για ζωοτροφές. Το παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 209,5 εκατ. τόνους, λόγω των υψηλότερων εξαγωγών από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και τον Καναδά, που αντισταθμίζουν τη μείωση για την ΕΕ. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας θα αγγίξουν τους 14 εκατ. τόνους, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Τα προβλεπόμενα τελικά αποθέματα για το 2023/24 αυξάνονται κατά 1,8 εκατ. τόνους, σε 260,0 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.