Αύξηση των περιστατικών πειρατείας στα διεθνή ύδατα

Αύξηση των περιστατικών πειρατείας στα διεθνή ύδατα

135
Αύξηση των περιστατικών πειρατείας στα διεθνή ύδατα

Η ετήσια έκθεση για την «Πειρατεία και Ένοπλη Ληστεία» του International Maritime Bureau (IMB) του ICC αποτυπώνει την ανησυχία για την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα πειρατείας (hijacking) στη Σομαλία από το 2017.

Συγκεκριμένα, τη 14η Δεκεμβρίου 2023 κατεγράφη η πρώτη επιτυχημένη από το 2017 πειρατεία σε πλοίο Handymax bulk carrier, γύρω στα 700 ναυτικά μίλια νότια της περιοχής Bosaso στη Σομαλία, από Σομαλούς πειρατές.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, το IMB κατέγραψε 120 περιστατικά θαλάσσιας πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων για το 2023, σε σύγκριση με 115 περιστατικά το 2022. Η ετήσια έκθεση αναφέρει ότι δράστες επιβιβάστηκαν σε 105 πλοία, έγιναν εννέα επιθέσεις, τέσσερα πλοία αντιμετώπισαν πειρατεία και δύο δέχτηκαν πυρά.

Παρά τη μικρή αύξηση στα περιστατικά πειρατείας σε σχέση με το 2022, το IMB αναφέρει ότι ο αριθμός των πληρωμάτων που απήχθησαν αυξήθηκε από 41 σε 73 και από δύο σε 14, μεταξύ του 2022 και του 2023, αντίστοιχα. Για το 2023, επιπλέον 10 μέλη πληρώματος απειλήθηκαν, τέσσερα τραυματίστηκαν και ένα δέχτηκε επίθεση.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρουσιάζεται στον Κόλπο της Γουινέας, με 22 περιστατικά να λαμβάνουν χώρα εκεί. Μάλιστα, στον Κόλπο της Γουινέας πραγματοποιήθηκαν τρία περιστατικά πειρατείας (από τα τέσσερα παγκοσμίως), όλες οι 14 απαγωγές μελών πληρωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Πέραν αυτού, και το 75% των καταγεγραμμένων περιστατικών ομηρίας.

Την ίδια ώρα, ανησυχία εγείρουν τα Στενά της Σιγκαπούρης, τα Στενά της Μαλάκκα και το Αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Συγκεκριμένα, στα Στενά της Σιγκαπούρης κατεγράφησαν 37 περιστατικά για το 2023, με το 95% αυτών να είναι επιτυχημένα. Στα Στενά της Μαλάκκα τραυματίστηκε ένα μέλος πληρώματος μετά από έφοδο σε bulk carrier τον Οκτώβριο του 2023. Τέλος, στο Αρχιπέλαγος της Ινδονησίας σημειώθηκε άνοδος των καταγεγραμμένων περιστατικών στα 18 το 2023 από 10 το 2022.

Το IMB εφιστά την προσοχή για υποβόσκουσες απειλές στη Νότια Αμερική, με 14 περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο αγκυροβόλιο Callao στο Περού. Επίσης, άλλα λιμάνια που επηρεάστηκαν από εγκληματικά περιστατικά είναι τα αγκυροβόλια Macapa στη Βραζιλία και τα Cartagena και Puerto Bolivar στην Κολομβία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.