Εξόρυξη μετάλλων στα ύδατα, ένα «δίκοπο μαχαίρι» για το περιβάλλον;

Εξόρυξη μετάλλων στα ύδατα, ένα «δίκοπο μαχαίρι» για το περιβάλλον;

57
Εξόρυξη μετάλλων στα ύδατα, ένα «δίκοπο μαχαίρι» για το περιβάλλον;

Την εξόρυξη μετάλλων από βαθιά ύδατα εξετάζει η Νορβηγία, με το σχέδιο να κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, δημοσίευμα των Financial Times υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη νορβηγική φιλοδοξία απορρέει από τις σημαντικές ανάγκες σε μέταλλα για την ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας. Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, η Νορβηγία θα καταστεί η πρώτη χώρα παγκοσμίως που πραγματοποιεί εξορύξεις από βαθιά ύδατα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πολλές οργανώσεις θεωρούν ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος δύναται να είναι καταστροφικός, γεγονός που θα αναιρέσει τα θετικά της αξιοποίησης των μετάλλων που θα εξορυχθούν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση της Νορβηγίας ενδέχεται να έχει και γεωπολιτικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι οι περιοχές στις οποίες η Νορβηγία σκέφτεται να πραγματοποιήσει εξορύξεις βρίσκονται στη Θάλασσα Μπάρεντς και στη Θάλασσα της Γροιλανδίας. Η Νορβηγία θεωρεί ότι κατέχει αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, θέση με την οποία δεν συμφωνούν ΕΕ και Ρωσία.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.