Εξασφάλιση παραγγελιών: Στο 1 προς 5 η αναλογία Νότιας Κορέας και Κίνας

Εξασφάλιση παραγγελιών: Στο 1 προς 5 η αναλογία Νότιας Κορέας και Κίνας

198
Εξασφάλιση παραγγελιών: Στο 1 προς 5 η αναλογία Νότιας Κορέας και Κίνας

Τους τελευταίους 12 μήνες, το τοπίο των παραγγελιών έχει μεταβληθεί σημαντικά, τουλάχιστον από την «οπτική πλευρά» των ναυπηγείων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied, η αναλογία μεταξύ νοτιοκορεατικών και κινεζικών ναυπηγείων όσον αφορά την εξασφάλιση παραγγελιών είναι λίγο λιγότερο από ένα προς πέντε τους τελευταίους 12 μήνες. Δηλαδή, για κάθε πλοίο που αναμένεται να κατασκευάσει η Νότια Κορέα, βάσει των παραγγελιών των τελευταίων 12 μηνών, η Κίνα αναμένεται να κατασκευάσει πέντε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Allied, τους τελευταίους 12 μήνες, τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες για την κατασκευή 901 πλοίων, ενώ τα νοτιοκορεατικά παραγγελίες για την κατασκευή 178 πλοίων. Μάλιστα, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία βρίσκονται στην τρίτη θέση, καθώς τα ιαπωνικά ναυπηγεία έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες για την κατασκευή 243 πλοίων τους τελευταίους 12 μήνες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην ελλιπή διαθεσιμότητα slots. Τα περασμένα έτη, άλλωστε, έλαβαν χώρα παραγγελίες για την κατασκευή εκατοντάδων πλοίων, τα περισσότερα εκ των οποίων containerships, μειώνοντας τα διαθέσιμα slots των ναυπηγείων, και δη εκείνων της Νότιας Κορέας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.