Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Το «υπαίτιο» ταξίδι

Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Το «υπαίτιο» ταξίδι

686
Αμερικανικές κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια: Το «υπαίτιο» ταξίδι

Τρία δεξαμενόπλοια, στα οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη ρωσική Άπω Ανατολή στην Indian Oil Corp., το κορυφαίο διυλιστήριο της χώρας, τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την LSEG και την Kpler.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου κυρώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες και πλοία για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που πωλείται πάνω από το πλαφόν που έχουν ορίσει οι G7, καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ανακόψει κάθε είδους πηγή εσόδων στη Μόσχα.

Και τα τρία Aframax («Kazan», «Ligovsky Prospect» και «NS Century») εκφόρτωσαν ρωσικό αργό στην Ινδία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τα δύο από αυτά έκαναν το ίδιο ταξίδι και τον Οκτώβριο.

Βραχυπρόθεσμα, οι κυρώσεις ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και να ωθήσουν την Ινδία να αναζητήσει προμήθειες από αλλού. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι ροές αυτές να σταματήσουν, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στις οποίες προσφέρει το πετρέλαιό της η Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters κύκλοι της αγοράς. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι «όσο υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές, πωλητές και φορτωτές θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να εμπορεύονται». Την ίδια στιγμή, σημειώνουν ότι η Ινδία μπορεί να αναζητήσει προμήθειες από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα για να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.