Global Gateway: Το δύσκολο έργο της ΕΕ απέναντι στα κινεζικά αναπτυξιακά σχέδια

    68
    Global Gateway: Το δύσκολο έργο της ΕΕ απέναντι στα κινεζικά αναπτυξιακά σχέδια

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις σε projects υποδομών, με την ανησυχία για την κινεζική εξάπλωση υπό το Belt and Road Initiative να είναι έκδηλη στους κόλπους των Βρυξελλών.

    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα φιλοξενήσει το Global Gateway Forum στις 25-26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι από την ΕΕ και συνεργαζόμενα κράτη όπως το Μπανγκλαντές, η Ναμίμπια και η Νιγηρία θα δώσουν το «παρών», ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών.

    To Global Gateway, το σχέδιο-απάντηση της ΕΕ στο Belt and Road Initiative, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων της Ευρώπης, στην αύξηση του εμπορίου από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν η ψηφιοποίηση, αλλά και η εκπαίδευση και η έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό θα επενδυθούν 300 δισ. ευρώ για την ενδυνάμωση της έξυπνης, πράσινης και ασφαλούς συνδεσιμότητας.

    Πάντως, η ημερομηνία διεξαγωγής του forum δεν είναι τυχαία. Το Bloomberg σε δημοσίευμά του τονίζει ότι «θα λάβει χώρα μία εβδομάδα αφότου η Κίνα συγκεντρώσει εκπροσώπους περισσότερων από 130 χωρών, σηματοδοτώντας έτσι τη δέκατη επέτειο του Belt and Road Initiative».

    Το έργο της ΕΕ μόνο εύκολο δεν είναι. Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια, η κινεζική πρωτοβουλία έχει προσελκύσει επενδύσεις $1 τρισ., ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει ανοικτά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.