Το στοίχημα δισεκατομμυρίων της Ισπανίας με το βλέμμα στο πράσινο υδρογόνο

Το στοίχημα δισεκατομμυρίων της Ισπανίας με το βλέμμα στο πράσινο υδρογόνο

85
Το στοίχημα δισεκατομμυρίων της Ισπανίας με το βλέμμα στο πράσινο υδρογόνο

Στο καίριο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας, η Ισπανία φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, επενδύοντας δυναμικά στις παραγωγικές δυνατότητές της όσον αφορά το πράσινο υδρογόνο.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους €18 δισ., που αφορούν την παραγωγή και την εξαγωγή υδρογόνου παραγόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, στην Ισπανία λαμβάνουν χώρα ένα στα πέντε στρατηγικά πρότζεκτ υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα.

«Η Ισπανία βρίσκεται σε μοναδική και πλεονεκτική θέση να καταστεί η “Σαουδική Αραβία του πράσινου υδρογόνου”» σημειώνει ο Carlos Barrasa, αντιπρόεδρος για την καθαρή ενέργεια του διυλιστηρίου Cepsa SA.

Η εστίαση της Ισπανίας στο πράσινο υδρογόνο οφείλεται στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της ‒στην Ευρώπη‒ όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, ενώ ευθυγραμμίζεται και με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ανάγκη παραγωγής πάνω από 500 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2050.

Παράλληλα, η παραγωγή υδρογόνου θα αφορά κυρίως την εγχώρια κατανάλωση, ενώ στο μέτωπο των εξαγωγών η Ισπανία διερευνά την αμμωνία. Θεωρείται ότι είναι ευκολότερο να μεταφερθεί αμμωνία έναντι υδρογόνου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Άλλωστε, η αμμωνία είναι τοξική και εύφλεκτη, χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο φορτίο, ανεξαρτήτως του τρόπο με τον οποίο έχει παραχθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.