Αίσιο τέλος (;) για το βραχυκύκλωμα στις μεταφορές στις ΗΠΑ

Αίσιο τέλος (;) για το βραχυκύκλωμα στις μεταφορές στις ΗΠΑ

31
Αίσιο τέλος (;) για το βραχυκύκλωμα στις μεταφορές στις ΗΠΑ

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν οι λιμενεργάτες και οι εκπρόσωποι εργοδοτών των λιμένων της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία, αποτρέποντας έτσι μια πιθανή απεργία, που θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ 1 δισ. δολάρια την ημέρα.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από 13 μήνες διαπραγματεύσεων και καλύπτει 22.000 εργαζομένους σε 29 λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέθεσε αυτή την εβδομάδα στην Τζούλι Σου, Acting Secretary of Labor, να πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας, αφού είχαν προηγηθεί στάσεις εργασίας που επιβράδυναν την κίνηση του διακινούμενου όγκου φορτίων στα λιμάνια από το Σιάτλ έως το Λος Άντζελες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί τη δεύτερη παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, ενώ σκοπός της ήταν να αποτραπεί η παύση των εργασιών στα λιμάνια, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού.

Ο Gene Seroka, επικεφαλής του λιμανιού του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία φέρνει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη που αναζητούσαν οι πελάτες. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των αντικρουόμενων πλευρών δηλώνουν ευτυχείς που η προσοχή τους στράφηκε ξανά στη λειτουργία των λιμένων.

Καθώς η διαμάχη κλιμακωνόταν, οι εισαγωγείς είχαν προετοιμαστεί για ελλείψεις και υψηλότερες τιμές, ενώ οι καθυστερήσεις λειτουργούσαν κατά των εμπόρων, μειώνοντας σημαντικά τα κέρδη τους.

Τέλος, ο διακινούμενος όγκος εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Λος Άντζελες, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο στις ΗΠΑ, παρουσίασε τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 μείωση 27%, συγκριτικά με τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, ενώ η μέση τιμή για τη μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στη δυτική ακτή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 19%, στα $1.569.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.