Οι ναύλοι των containerships, «κόκκοι» άμμου σε κλεψύδρα που αδειάζει

Οι ναύλοι των containerships, «κόκκοι» άμμου σε κλεψύδρα που αδειάζει

145
Οι ναύλοι των containerships, «κόκκοι» άμμου σε κλεψύδρα που αδειάζει

Περαιτέρω σταδιακή πτώση καταγράφουν οι ναύλοι των containerships, με τον σχετικό δείκτη της Drewry, WCI, να διαμορφώνεται στα $1.685,32/FEU την Πέμπτη 25 Μαΐου, έπειτα από περιορισμένη πτώση της τάξεως του 2% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από τα $1.700/FEU, ενώ μεταξύ μέσων Μαρτίου και μέσων Μαΐου είχε παραμείνει κάτω από τα $1.800/FEU και άνω των $1.700/FEU. Συνεπώς, παρότι τα σημάδια σταθερότητας ήταν επιμένοντα τους τελευταίους δύο μήνες, οι ναύλοι στη spot αγορά ίσως να μην έχουν αγγίξει ακόμη τα χαμηλότερά τους επίπεδα.

Πλέον, ο WCI βρίσκεται σε κατά 78% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, 37% χαμηλότερα επίπεδα έναντι του κυλιόμενου μέσου όρου των τελευταίων δέκα ετών, αλλά σε κατά 19% υψηλότερα επίπεδα έναντι του προπανδημικού μέσου όρου του 2019.

Όσον αφορά τα επιμέρους routes, σημειώθηκαν πτώσεις σε όλα τα fronthaul routes, οι οποίες στον μεγαλύτερο βαθμό τους περιορίστηκαν μεταξύ του 1% και του 2%. Ωστόσο, στο route μεταξύ Ρότερνταμ και Νέας Υόρκης, οι ναύλοι κατέγραψαν πτώση 10% την περασμένη εβδομάδα και έπεσαν υπό το φράγμα των $4.000/FEU.

Εικόνα1

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι οι ναύλοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μη διατλαντικά routes θα παραμείνουν σταθεροί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.