Πετρελαιοκηλίδα 150 μιλίων: Ακολουθώντας τα ίχνη των «υποψήφιων» πλοίων

Πετρελαιοκηλίδα 150 μιλίων: Ακολουθώντας τα ίχνη των «υποψήφιων» πλοίων

195
Πετρελαιοκηλίδα 150 μιλίων: Ακολουθώντας τα ίχνη των «υποψήφιων» πλοίων

Κυνήγι έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό του υπαίτιου πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το SkyTruth, περιβαλλοντικό γκρουπ που αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους, η πετρελαιοκηλίδα παρατηρήθηκε πρώτη φορά στις 19 Μαΐου και θεωρείται ότι οφείλεται σε εμπορικό πλοίο.

Το μήκος της πετρελαιοκηλίδας ήταν περίπου 250 χλμ. σε μήκος και αναμένεται να έχει δημιουργηθεί από πολύωρη πορεία εμπορικού πλοίου. Κατά τη SkyTruth, τουλάχιστον 120.000 γαλόνια πετρελαίου έχουν καταλήξει στα ύδατα, εκτίμηση που ίσως να είναι συντηρητική, καθώς εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού στην επιφάνεια της θάλασσας.

Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποίησε δεδομένα AIS για να περιορίσει τους υπόπτους σε τέσσερις: ένα δεξαμενόπλοιο που φέρει σημαία Βιετνάμ, ένα containership που φέρει σημαία Παναμά, ένα bulk carrier που φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ και ένα bulk carrier που φέρει σημαία Μπαχαμών.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο η πετρελαιοκηλίδα οφείλεται σε ένα από αυτά τα πλοία. Κάλλιστα θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα από τα πλοία του «σκοτεινού» στόλου, το οποίο δεν εκπέμπει σήμα AIS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.