Η αγορά πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Η αγορά πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

67
Η αγορά πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Οι εκτιμήσεις για τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου το 2023 προκαλούν αισιοδοξία για τα δεξαμενόπλοια, και δη εκείνα μεγαλύτερου μεγέθους, όπως τα Suezmaxes και τα VLCCs. Ειδικότερα, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 10,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2023, επίπεδα παρεμφερή με εκείνα του 2020.

Συνεπώς, οι εισαγωγές εκτιμάται φέτος ότι θα αυξηθούν κατά 6,2%, στους 540 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή διυλισμένων προϊόντων κατά 7,8%, στους 733 εκατ. τόνους. Η ημερήσια παραγωγή διυλισμένων προϊόντων αναμένεται να ανέλθει σε 14,66 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο.

Παρότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις προέρχονται από δημόσιες κινεζικές πηγές, φαίνεται να συνάδουν με εκείνες ανεξάρτητων αναλυτών, που προβλέπουν ότι η κινεζική κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί στον απόηχο της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Παράλληλα, το Reuters υπογραμμίζει ότι δύο διυλιστήρια αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στην Κίνα το 2023, των οποίων η αθροιστική παραγωγική ικανότητα θα αγγίζει τα 520.000 βαρέλια ημερησίως. Ακόμη ένα, παραγωγικής ικανότητας 400.000 βαρελιών ημερησίως, ενδέχεται να εκκινήσει δοκιμές μέχρι το πέρας του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.