Προσεχώς σύστημα δέσμευσης άνθρακα σε MR tanker της Stena Bulk

Προσεχώς σύστημα δέσμευσης άνθρακα σε MR tanker της Stena Bulk

121
Προσεχώς σύστημα δέσμευσης άνθρακα σε MR tanker της Stena Bulk

Η αξιοποίηση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα πάνω σε πλοία αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες λύσεις που εξετάζει η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία προκειμένου να μειώσεις τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου του κλάδου. Ένα νέο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει να αναδείξει τη σκοπιμότητα της χρήσης συστημάτων δέσμευσης άνθρακα σε δεξαμενόπλοια προχωρά πλέον στην επόμενη φάση της υλοποίησής του, λαμβάνοντας μια έγκριση επί της αρχής από το νηογνώμονα ABS.

Το διετές πρόγραμμα με την ονομασία Project REMARCCABLE αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης άνθρακα για πλοία, ενώ την υλοποίησή του έχει αναλάβει μια επταμελής σύμπραξη στην οποία συμμετέχει το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλιακής Απανθρακοποίησης (GCMD), η πρωτοβουλία Oil and Gas Climate Initiative (OGCΙ), ο νηογνώμονας ABS, ο ολλανδικός Οργανισμός Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO) και οι εταιρείες Stena Bulk, Alfa Laval και Deltamarin. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος δέσμευσης άνθρακα σε ένα Medium-Range (MR) δεξαμενόπλοιο κατηγορίας IMOIIMAXX της Stena Bulk, επιδιώκοντας τη μείωση των εκπομπών CO2 του πλοίου κατά τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια των ταξιδίων και των επιχειρήσεών του.

Η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε τη μελέτη του αρχικού σχεδιασμού του συστήματος ενώ η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και την κατασκευή μιας πρωτότυπης μονάδας δέσμευσης άνθρακα η οποία θα δοκιμαστεί αρχικά στην στεριά. Η τελική φάση του προγράμματος περιλαμβάνει την εγκατάσταση του συστήματος στο πλοίο της Stena Bulk και την πραγματοποίηση θαλάσσιων δοκιμών.

Τα μέλη της σύμπραξης πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα δέσμευσης άνθρακα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης των τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα από το ναυτιλιακό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας τις προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου.

Φωτό: Stena Bulk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.