Το Freeport LNG επιστρέφει στον ενεργειακό χάρτη

Το Freeport LNG επιστρέφει στον ενεργειακό χάρτη

130
Το Freeport LNG επιστρέφει στον ενεργειακό χάρτη

Εκ νέου στο «δίκτυο» βρίσκεται ο σημαντικός αμερικανικός τερματικός εξαγωγών φυσικού αερίου Freeport LNG μετά από οκτάμηνη απουσία λόγω πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει τον Ιούνιο του 2022. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο τερματικό τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ, ο οποίος, προτού τεθεί εκτός λειτουργίας, προμήθευε το 10% των αναγκών LNG της Ευρώπης, σημειώνουν οι Financial Times.

Προκειμένου το Freeport LNG να τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία, εκκρεμούν κάποιες ρυθμιστικές εγκρίσεις. Επί του παρόντος, τρία LNG carriers τις τελευταίες ημέρες έχουν παραλάβει φορτία τα οποία ανέμεναν τους τελευταίους οκτώ μήνες σε δεξαμενές. Μάλιστα, ένα από αυτά είχε ως προορισμό τη Γερμανία.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του εν λόγω τερματικού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών σε παγκόσμια κλίμακα. Άλλωστε, η κινεζική «όρεξη» ‒πέραν της ευρωπαϊκής‒ προμηνύεται αυξημένη το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ήδη επικρατεί ανησυχία αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, και δη ο επικεφαλής του Φατίχ Μπιρόλ, εξέφρασε την ανησυχία του, δεδομένου ότι οι εξαγωγικές ικανότητας LNG ‒αλλά και η ποσότητα του ορυκτού καυσίμου‒ αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους της ζήτησης γι’ αυτό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.