Παγκόσμια Τράπεζα: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την κινεζική οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την κινεζική οικονομία

39
Παγκόσμια Τράπεζα: Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την κινεζική οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, τόσο για το 2022, όσο και για το 2023. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη διαδραμάτισαν η επιβράδυνση της δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και η κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ φέτος και 4,3% το 2023, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Πεκίνο προχώρησε σε δραματική αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στις αρχές του Δεκεμβρίου, αίροντας το μεγαλύτερο μέρος των δρακόντειων περιορισμών που εφάρμοζε για σχεδόν τρία χρόνια, από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στη Γουχάν (κεντρικά) στα τέλη του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, επικρατεί ανησυχία αναφορικά με την προετοιμασία της Κίνας γαι το επικείμενο κύμα μολύνσεων που θα φέρει το άνοιγμα της οικονομίας της, καθώς εκατομμύρια ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι διαβητικοί, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η κινεζική πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται σκληρά από κύμα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού άνευ προηγουμένου από την έναρξη της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.

«Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας υπόκεινται σε μεγάλους κινδύνους», υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη ιδίως «την αβέβαιη τροχιά της πανδημίας» και το πώς θα «συμπεριφερθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Λόγω του φόβου πως θα μολυνθούν, πολλοί Κινέζοι μένουν σπίτι, γεγονός που συρρικνώνει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων έχει κλείσει.

Ταυτόχρονα, η Κίνα βιώνει κρίση άνευ προηγουμένου στον τομέα των ακινήτων, που ιστορικά συγκαταλέγεται στους κινητήριους μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξής της.

Ο τομέας, ο οποίος μαζί με τις κατασκευές συνεισφέρει πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ, αντιμετωπίζει αυξανόμενους σκοπέλους λόγω των μέτρων που έλαβε το Πεκίνο το 2020 για να μειωθούν τα υπέρογκα εταιρικά χρέη.

Έπειτα από χρόνια ιλιγγιωδών αυξήσεων, οι πωλήσεις ακινήτων ξάφνου μειώνονται σε αρκετές κινεζικές πόλεις. Κατασκευαστικές και μεσιτικές εταιρείες δίνουν πλέον αγώνα για την ίδια την επιβίωσή τους.

«Οι επίμονες εντάσεις στον τομέα των ακινήτων μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερες μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις», προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.