Ρωσική χείρα βοηθείας στην Ινδία για ναυπηγήσεις πλοίων 

Ρωσική χείρα βοηθείας στην Ινδία για ναυπηγήσεις πλοίων 

90
Ρωσική χείρα βοηθείας στην Ινδία για ναυπηγήσεις πλοίων 

H Ρωσία χαιρέτισε την απόφαση της Ινδίας να μην υποστηρίξει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που εισήχθη από τους G7 και από συμμάχους τους. Οι καλές σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι μυστικό, και μάλιστα επισφραγίστηκαν από την πρόσφατη απόφαση του Νέου Δελχί αλλά και από τη χείρα βοηθείας που έτεινε η ρωσική πλευρά, προκειμένου η Ινδία να κατασκευάσει πλοία μεγάλης χωρητικότητας και να ξεπεράσει τους όποιους περιορισμούς σχετίζονται με την ασφάλιση και τη ναύλωση δεξαμενόπλοιων με κατεύθυνση την ΕΕ.

Η προσφορά της Ρωσίας έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνάντησης του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak με τον Ινδό πρέσβη στη Μόσχα, Pavan Kapoor.

Το ρωσικό πετρέλαιο είναι ιδιαίτερα θελκτικό για την Ινδία, καθώς αγοράζεται με σημαντική έκπτωση μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα. Η ινδική κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική της, σημειώνοντας ότι θα συνεχίζει να προμηθεύεται πετρέλαιο από όπου είναι φθηνότερο. Είναι χαρακτηριστική πρόσφατη δήλωση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων, S. Jaishankar: «Δεν ζητάμε από τα εγχώρια διυλιστήρια να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Τους ζητούμε να αγοράσουν πετρέλαιο με βασικό κριτήριο την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.