Ο κρίσιμος ρόλος των ναυτικών στις μελλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας

Ο κρίσιμος ρόλος των ναυτικών στις μελλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας

111
Ο κρίσιμος ρόλος των ναυτικών στις μελλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας

Σωματεία και οργανισμοί που εκπροσωπούν τους ναυτικούς και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MOU), προκειμένου να προωθήσουν το «πνεύμα συνεργασίας» που σηματοδότησε τις κοινές προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι συμμετέχοντες στο ΜΟU είναι οι εξής: ITF –International Transport Workers’ Federation (ITF), ICS –International Chamber of Shipping, IMEC – International Maritime Employers’ Council.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το MOU αποτελεί την απαρχή της ενίσχυσης του διαλόγου, ενώ στόχος είναι η προσθήκη και άλλων συνεργαζόμενων μερών τα επόμενα έτη. Προτεραιότητα αυτής της κίνησης είναι το lobbying στις κυβερνήσεις για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των ναυτικών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου τους στο παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης, η τριμερής συνεργασία προσβλέπει στην υποστήριξη των προτάσεων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο σχέδιο δράσης του Maritime Just Transition Task Force. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην προσεχή MEPC του IMO στις 12 Δεκεμβρίου.

«Ακόμη και στη χαοτική κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ναυτικοί συνέχισαν να εφοδιάζουν τον κόσμο με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, σε μια κρίσιμη στιγμή. Χάρη στους ναυτικούς και άλλους βασικούς εργαζομένους, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξεκινήσουμε τον μακρύ δρόμο για την οικονομική και υγειονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα δικαιώματα των πληρωμάτων παραβλέπονταν τυφλά από τις εθνικές κυβερνήσεις», τόνισε ο David Heindel, πρόεδρος του ITF Seafarers’ Section.

Σε κρίσιμα ζητήματα, η φωνή της ναυτιλίας είναι ενιαία, ανέφερε ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS, με αφορμή το MOU. «Μαζί είμαστε πιο αποδοτικοί για τις πρακτικές δεσμεύσεις που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.