Φ. Κανελλάκης: Δομικές αλλαγές στα fundamentals της ναυτιλίας

Φ. Κανελλάκης: Δομικές αλλαγές στα fundamentals της ναυτιλίας

703
Φ. Κανελλάκης: Δομικές αλλαγές στα fundamentals της ναυτιλίας

Στον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο θαλάσσιο εμπόριο και στην οικονομία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκίσκος Κανελλάκης στο περιθώριο του πρόσφατου Capital Link που άνοιξε τη μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση των «Ποσειδωνίων 2022».

O Director της Pantheon Tankers αρχικά, αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι δημιούργησε δομικές αλλαγές στα fundamentals της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας και ανισορροπίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ σημαντική είναι και η επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και στο κόστος θαλάσσιας μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου, ο κ. Κανελλάκης εκτίμησε ότι θα αυξήσει και θα επιμηκύνει χρονικά τις πληθωριστικές πιέσεις και τόνισε ότι οι κυρώσεις αλλάζουν άρδην το trade pattern για όλους τους τύπους πλοίων, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους ναύλους καθώς τα τονομίλια αυξάνονται. «Όταν τα trade routes καθορίζονται από πολιτικούς και όχι εμπορικούς λόγους, συνήθως είναι καλό για τη ναυτιλία. Για παράδειγμα, η Ινδία εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία, το διυλίζει και το στέλνει στην Ευρώπη, κάτι το οποίο προωθεί τα τονομίλια», σχολίασε ο κ. Κανελλάκης, ενώ ιδιαίτερα για τα LNG carriers υπογράμμισε ότι «πιθανώς ο πόλεμος στην Ουκρανία να αναδιαμορφώσει το τοπίο για πάντα».

Στο πράσινο μέτωπο, ο κ. Κανελλάκης υποστήριξε ότι επιταχύνονται οι προσπάθειες των χωρών για ενεργειακή μετάβαση, εξέλιξη που επηρεάζει το θαλάσσιο εμπόριο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για δευτερεύοντα εμπορεύματα και LNG, ενώ από την άλλη η θαλάσσια μεταφορά άνθρακα θα επιβραδυνθεί. Την ίδια ώρα αναδύονται νέες λύσεις για τον εφοδιασμό των πλοίων, όπως αμμωνία, βιοκαύσιμα, μεθανόλη και LNG.

Ακόμη, ο Director της Pantheon Tankers δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί τα δυόμισι τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι, χάρη στις δικές τους θυσίες, συνεχίστηκε αδιάκοπο το εμπόριο και «γι’ αυτό πρέπει να τους επαινούμε». Τέλος, πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδεχομένως να αυξήσει το έλλειμμα ναυτικών, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί αποτελούν περίπου το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στα πλοία.

Φωτό: Capital Link

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.