Ο καλπάζων πληθωρισμός, απειλή για τις ναυτιλιακές αγορές;

Ο καλπάζων πληθωρισμός, απειλή για τις ναυτιλιακές αγορές;

278
Ο καλπάζων πληθωρισμός, απειλή για τις ναυτιλιακές αγορές;

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία επί σειρά μηνών, απόρροια μεταξύ άλλων των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών, επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγγίξει υψηλά 40 ετών, ενώ στην Αυστρία υψηλά 48 ετών και στη Γαλλία 24 ετών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού, υπό τη μορφή αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η επίδραση τέτοιων κινήσεων στις ναυτιλιακές αγορές δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Στην αγορά των containerships, ακόμα και αν η ζήτηση καταγράψει πτώση και οι ναύλοι ακολουθήσουν κατά πόδας, θα παραμείνουν σε υγιή επίπεδα.

Στην αγορά των bulk carriers, οι εκτιμήσεις παραμένουν αισιόδοξες, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία θα πραγματοποιηθούν παρά τον πληθωρισμό ή την αύξηση των επιτοκίων. Εκτός αυτού, καθώς οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στα ύψη, η ζήτηση για άνθρακα εκτιμάται πως θα παραμείνει υψηλή, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη στα bulk carriers.

Όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια, το ιδιαίτερο χαμηλό orderbook συνιστά κύρια παράμετρο στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ναυλαγοράς εντός του επόμενου έτους. Επιπλέον, η στροφή των ευρωπαϊκών αγορών στο LNG αποτελεί ούριο άνεμο για τα LNG carriers και δύσκολα θα ανακοπεί από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, μια πραγματική πρόκληση για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα δύναται να αποτελέσει η επιβολή νέων lockdowns στην Κίνα, και δη στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Πηγή: Xclusiv Shipbrokers Weekly – 20th June 2022

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.