Petrobras: οικονομική δυσκαμψία, και εργασιακές διενέξεις παρά τις θετικές έρευνες στον Ατλαντικό

Petrobras: οικονομική δυσκαμψία, και εργασιακές διενέξεις παρά τις θετικές έρευνες στον Ατλαντικό

84
Petrobras: οικονομική δυσκαμψία, και εργασιακές διενέξεις παρά τις θετικές έρευνες στον Ατλαντικό

Οι εργαζόμενοι της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα απεργίες και κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης που αφορά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Petrobras και τις αλλαγές στο υπάρχον επιχειρησιακό μοντέλο για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τη Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων του Σάο Πάολο (Sindipetro), η ομάδα κατάφερε να σταματήσει στη χθεσινή της απεργιακή κινητοποίηση όλες τις μονάδες παραγωγής της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα οι κινητοποιήσεις αφορούν την αντίθεση των εργαζομένων στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ως προς την πώληση  περιουσιακών στοιχείων, αξίας 13.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  μέχρι το 2016. Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν τόσο ερευνητικές εγκαταστάσεις όσο και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης τόσο εντός όσο και εκτός της στη Βραζιλίας

Ως γνωστόν ο βραζιλιάνικος κολοσσός αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά και λογιστικά προβλήματα αν και οι ανακαλύψεις πετρελαίου στον Ατλαντικό φέρνουν ευοίωνα μηνύματα για το μέλλον τόσο της εταιρείας όσο και για την εθνική οικονομία. Κατά τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών, η εταιρεία θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετικές επιλογές για να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική κρίση. Αν και η Petrobras έχει πράγματι ένα μεγάλο χρέος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μία από τις εταιρείες που επενδύει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα όσο ελάχιστες στη Νότια Αμερική. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πετρελαϊκή εταιρεία ανακαλύπτει ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο σημαίνει ότι το χρέος της είναι ένα ενσυνείδητο και κοινωνικά αποδεκτό χρέος που θα αποδώσει στο άμεσο μέλλον..

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να μειωθεί το χρέος δεν είναι η ιδανικότερη επιλογή. “Θα ήταν προτιμότερο να μειωθούν προσωρινά οι επενδύσεις και οι έρευνες, και όχι να απαλλαγούμε από τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδοχές μας”, σημείωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των Petrobras στις έρευνες στον Ατλαντικό Ωκεανό βρίσκεται υπό συζήτηση στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2010, το κράτος θα πρέπει να έχει ένα μερίδιο τουλάχιστον 30% σε όλα τα στάδια της εξερεύνησης και της παραγωγής σε κάθε προσφορά που κατατίθεται από ημεδαπή ή αλλοδαπή εταιρεία.

Φωτο: EPA, Marcelo Sayão

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.