O ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και η επόμενη μέρα για την ΕΕ

O ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και η επόμενη μέρα για την ΕΕ

14
O ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος και η επόμενη μέρα για την ΕΕ
FRANK RUMPENHORST

Έκκληση στην ΕΕ απηύθυναν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αναγνωριστούν ως «στρατηγικός» τομέας, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητά τους και το μέλλον του μπλοκ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 17 Απριλίου.

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF) ηγείται ενός καταλόγου 45 συστάσεων πολιτικής που διατυπώνει το κορυφαίο τραπεζικό λόμπι της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ζωτικό και στρατηγικό ρόλο των τραπεζών στον μετασχηματισμό της Ευρώπης», δήλωσε ο Christian Sewing, πρόεδρος της EBF, στον πρόλογο της 51σέλιδης έκθεσης.

Ο Wim Mijs, διευθύνων σύμβουλος της EBF, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την παρουσίαση της έκθεσης, δήλωσε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η Ευρώπη είχε «εκχωρήσει» την άμυνά της στις ΗΠΑ, την ενέργειά της στη Ρωσία και τη μεταποίηση στην Κίνα, κάτι που, όπως είπε, απαιτεί μια σκληρή πραγματικότητα για τους στρατηγικούς τομείς της περιοχής.

Oι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θεωρούν ότι ο τομέας είναι overregulated, ιδιαίτερα μετά την οικονομική ύφεση, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, να αντιτείνουν ότι οι κανονισμοί δεν πρέπει να υπονομεύονται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.