Η «Λερναία Ύδρα» εμπόρων και το ατελείωτο κυνήγι του ρωσικού πετρελαίου

Η «Λερναία Ύδρα» εμπόρων και το ατελείωτο κυνήγι του ρωσικού πετρελαίου

82
Η «Λερναία Ύδρα» εμπόρων και το ατελείωτο κυνήγι του ρωσικού πετρελαίου

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό των κερδών της Ρωσίας από την αγορά ενέργειας βαίνουν δίχως σταματημό, όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κυνήγι δίχως τέλος.

Ειδικότερα, οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο ‒επιτυχώς‒ εμπόρους που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο σε προορισμούς όπως η Ινδία, όμως αυτό δεν σταματά το να αναδύονται ξανά και ξανά νέοι παίκτες, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μάλιστα, παρότι οι εταιρείες που αναδύονται μπορεί να είναι καινούργιες, πολλάκις το φυσικό πρόσωπο πίσω από αυτές είναι το ίδιο. Πολλές από αυτές τις εταιρείες άρχισαν να μεταφέρουν ρωσικό αργό λίγους μήνες πριν, οπότε και οι αμερικανικές κυρώσεις έθεσαν εκτός παιχνιδιού τις εταιρείες Bellatrix Energy, Zeenit Supply και Trading DMCC.

Παλιοί και νέοι παίκτες στην αγορά μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου δημιουργούν ένα «ασταμάτητο» πλέγμα, το οποίο πονοκεφαλιάζει ξανά και ξανά τη Δύση. Οι εταιρείες αυτές συνήθως δημιουργούνται όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος, δηλαδή εκεί όπου η σύσταση μιας νέας εταιρείας αποτελεί εύκολη υπόθεση, όπως είναι το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.