Σε επίπεδα-ρεκόρ τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων

Σε επίπεδα-ρεκόρ τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων

164
Σε επίπεδα-ρεκόρ τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων

Θολό είναι το τοπίο της αγοράς πετρελαίου, όπως προκύπτει από την έκθεση Μαρτίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από τη μία πλευρά, η ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το α’ τρίμηνο του 2024 κατά 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τις ΗΠΑ και της αυξημένης διυλιστικής δραστηριότητας. Στον αντίποδα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου φαίνεται ότι υποχώρησε κατά 870.000 βαρέλια/ημέρα το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2023, λόγω των σοβαρών καιρικών διαταραχών και των περικοπών παραγωγής από τον OPEC+. Συνάμα, η όλη κατάσταση περιπλέκεται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι και οι μεταβολές στις εμπορευματικές ροές λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία από το 2022 έχουν ωθήσει τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων σε επίπεδα-ρεκόρ το 2024 (49,1 δισ. τονομίλια). Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 44,5 δισ. τονομιλίων πριν από την πανδημία και ακόμα και με την κορύφωση κατά την περίοδο Covid-19, όταν καταγράφηκαν 47,1 δισ. τονομίλια.

Πηγή: Χclusiv Shipbrokers

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.