Μια «διασπασμένη» αγορά LNG στον ορίζοντα;

Μια «διασπασμένη» αγορά LNG στον ορίζοντα;

61
Μια «διασπασμένη» αγορά LNG στον ορίζοντα;

Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσε να μετασχηματιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τα carbon taxes στις εισαγωγές LNG, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.

Η ΕΕ έχει επεκτείνει το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) στη ναυτιλία, που σημαίνει ότι τα φορτία LNG στην Ευρώπη θα υπόκεινται σε φόρο άνθρακα από το 2024. Η έκθεση, με τίτλο «Call of duties: How emission taxes on imports could transform the global LNG market», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, εάν η ΕΕ συμπεριλάβει το LNG στον Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) ‒θέτοντας ουσιαστικά έναν δασμό στις εισαγωγές LNG με βάση τις ισχύουσες τιμές άνθρακα του ETS‒, τότε η αγορά θα μπορούσε να διασπαστεί, βάσει της Wood Mackenzie.

Ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά LNG εργάζονται για τη μείωση του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου (GHG) των projects τους, η απροθυμία των αγοραστών να πληρώσουν επιπλέον κόστος για LNG με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων έχει μέχρι στιγμής περιορίσει τη διάθεση των πωλητών να δεσμευτούν για σημαντικές επενδύσεις αναφορικά με τη μείωση της έντασης του άνθρακα. H έκθεση υπογραμμίζει ότι τα όλα τα projects LNG δεν είναι το ίδιο. Μετρούμενο σε χιλιόγραμμα ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (kg CO₂e), το μεθάνιο αντιπροσωπεύει το 5% έως 15% της συνολικής έντασης άνθρακα στα έργα LNG εκτός ΗΠΑ. Εντός ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέρχεται σε 25% έως 40%.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας φόρος επί των εκπομπών μεθανίου ύψους $2.800 ανά τόνο (t/CH₄), που ισοδυναμεί με $100 ανά τόνο CO₂e, θα είναι αποτελεσματικός για την επίτευξη του στόχου του. Ωστόσο, η Wood Mackenzie συμπεραίνει ότι, όσον αφορά τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι φόροι που θα επιβληθούν μόνο στην Ευρώπη δεν θα επιτύχουν τον απαιτούμενο στόχο της μεγάλης κλίμακας απανθρακοποίησης των project LNG σε παγκόσμιο επίπεδο και, αντίθετα, μια «διασπασμένη» αγορά LNG θα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.