Γιατί ακριβαίνει (ξανά) το πετρέλαιο

Γιατί ακριβαίνει (ξανά) το πετρέλαιο

385
Γιατί ακριβαίνει (ξανά) το πετρέλαιο

Σε άνοδο κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τα βλέμματα να εστιάζονται στα γεωπολιτικά δρώμενα και την πολιτική που χαράσσει ο OPEC+ αναφορικά με την προσφορά πετρελαίου.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, λίγο αφότου η Ουκρανία κατάφερε πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε άνω των $89/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023.

Παράλληλα, το μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι το μόνο που κεντρίζει τα βλέμματα των αγορών. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση οδηγού αναφορικά με τις εξαγωγές πετρελαίου. Όμως, το γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου σημείωσαν πτώση 2,3 εκατ. βαρελιών την εβδομάδα με πέρας τις 29 Μαρτίου εγείρει ερώτημα περί δυνητικής επιβράδυνσης των αμερικανικών εξαγωγών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Παραμένοντας στο μέτωπο της προσφοράς, σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου συναντήθηκαν τα μέλη του OPEC+ και όπως αναμενόταν η στρατηγική περιορισμού της προσφοράς παρέμεινε απαράλλαχτη. Εν αναμονή της επίσημης απόφασης, οι τιμές πετρελαίου βρίσκονταν στα $89,11 ανά βαρέλι. Λίγες ώρες αργότερα, το Brent σχεδόν άγγιξε τα $90/βαρέλι.

Οι προαναφερθέντες παράγοντες σχηματίζουν μια εικόνα περιορισμού της προσφοράς στο προσεχές μέλλον, που σε συνδυασμό με τα αισιόδοξα μηνύματα περί ζήτησης από πλευράς Κίνας και ΗΠΑ ωθούν τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακριβότερα τον «μαύρο χρυσό».

*Με πληροφορίες από Reuters, WSJ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.